Characterization and energetic-protein adequacy of enteral nutrition in patients in an intensive care unit

Enteral Nutrition in the Critical Patient

Authors

  • IRLA MAIARA SILVA MEDEIROS PROGRAMA DE RESIDÊNCIA MULTIPROFISSIONAL EM TERAPIA INTENSIVA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE
  • CELSO GUSTAVO RITTER PROGRAMA DE RESIDÊNCIA MULTIPROFISSIONAL EM TERAPIA INTENSIVA DA UFAC
  • GUILHERME HENRIQUE CASPARY RIBEIRO FILHO SESACRE
  • PATRICIA REZENDE DO PRADO UFAC

Keywords:

INTENSIVE CARE UNITS, NUTRITIONAL THERAPY, ENTERAL NUTRITION, CRITICAL CARE

Abstract

Critical patients are in greater risk of malnutrition and enteral nutrition therapy is a fundamental part of the therapeutic process, preventing the deterioration of nutritional status. This study aimed to characterize enteral nutritional therapy in critically patients by verifying the adequacy between prescribed versus received caloric-protein intake. A cross-sectional study was conducted from January to November 2017, with patients admitted in an intensive care unit (ICU) using a previously prepared form. The analyzes were performed in SPSS version 17.0 and the variables were analyzed for absolute and relative frequency. Of the 72 patients, 61.1% were male and 52.8% were 60 years or older. The average hospitalization was 16 days and according to Apache II, 52.8% had a mortality risk> 40%, and 51.4% died. The main cause of hospitalization was the presence of neurological diseases (27.9%) followed by cardiorespiratory diseases (20.6%). The main reason for using enteral nutrition was the presence of the orotracheal tube (50.0%) and the main method of administration was the open system (66.7%), in enteral tube (65.7%). The prevalence of adequacy of prescribed and infused enteral nutrition was 89.1%. The nutritional therapy instituted in the referred ICU meets the recommended recommendations regarding the established goals of average percentage of volumes, calories and proteins favoring an adequate nutritional care to the patients.

KEYWORDS: Intensive Care Units; Nutritional Therapy; Enteral nutrition; Intensive care.

References

1. LINS, N.F. et al. Adequação da terapia nutricional enteral em pacientes críticos de um centro de referência em Pernambuco. Revista Brasileira de Nutrição Clínica, Pernambuco, v.1, n.30, p. 76-81, 2015
2. TEIXEIRA, A.C.C.; CARUSO, L.; SORIANO, F.G. Terapia Nutricional Enteral em Unidade de Terapia Intensiva: Infusão Versus Necessidades. Revista Brasileira de Terapia Intensiva, São Paulo, v.4, n. 18, p. 331 – 337, 2006.
3. FRENANDES, A.C.; BEZERRA, O.M.P. Terapia nutricional na doença pulmonar obstrutiva crônica e suas complicações nutricionais. Jornal Brasileiro de Pneumologia. São Paulo, v. 5, n. 32, p. 461 – 471, 2006.
4. PEREIRA, D.J.; WADY, M.T.B.; VELARDE, L.G.C. Adequação energética e proteica de pacientes em terapia nutricional enteral internados em uma Unidade de Terapia Intensiva. Jornal BRASPEN. Rio de Janeiro, v. 3, n. 31, p. 219-225, 2016.
5. PAZ, L.S.C.; COUTO, A.V. Avaliação nutricional em pacientes críticos: revisão de literatura. Jornal BRASPEN. Brasília, v. 3, n. 31, p. 269-277, 2016.
6. TOLEDO, D.; CASTRO, M. Falência Nutricional na Unidade de Terapia Intensiva: a Desnutrição do Paciente Grave. Terapia Nutricional em UTI. 1. ed. Rio de Janeiro: Rubio, 2015. p. 3-7
7. STEFANELO, M.D.; POOL, F.A. Nutritional status and enteral diet prescribed and received by patients of an intensive care unit. ABCS Health Sci. v.2, n. 39, p. 71-76, 2014.
8. RIBEIRO, P.C; SOUZA, I.A.O. Complicações Relacionadas à Nutrição Enteral. Nutrição. Série medicina de Urgência e Terapia Intensiva do Hospital Sírio Libanês. São Paulo: Atheneu, 2015. p. 119-35
9. ROSA, T.C.A. Indicadores de Qualidade da Terapia Nutricional Enteral em Unidade de Terapia Intensiva. Campo Grande: Universidade Federal de Mato Grosso do Sul – UFMS; 2014.
10. SANDOVAL, L.C.N.; CHAUD, D.M.A. Adequação da terapia nutricional enteral em pacientes críticos: uma revisão. Série Ciências da saúde. Santa Maria, v. 3, n. 17, p. 450-472, 2016.
11. CHUMLEA, W.C. et al. Stature prediction for elderly non-hispanic White, non-hispanic black and mexican-american persons developed from NHANES III. J Am Diet Assoc. v. 2, n 98, p. 137 -143, 1998.
12. CENICCOLA, G.D.; BARBOSA, H.A. Ferramentas tradicionais de avaliação nutricional adaptadas à unidade de terapia intensiva. Terapia nutricional na UTI. São Paulo: Rubio 2015; 17-22
13. VANNUCHI, H.; MARCHINI JS. Nutrição e Metabolismo – Nutrição Clínica. Ed Guanabara, 1° edição, 2007.
14. DUARTE, ACG. Ferramentas tradicionais de avaliação nutricional, adaptadas à unidade de terapia intensiva. Avaliação Nutricional: Aspectos clínicos e laboratoriais. São Paulo: Atheneu 2015.
15. MCCLAVE, A.S. et al. Guidelines for the provision and assessment of nutrition support in the adult critically ill patient: Society of critical care medicine (SCCM) and american society for parenteral and enteral nutrition (ASPEN). Journal Parenter Enteral Nutr. ASPEN, v.2, n. 40, p. 159-211, 2016. doi.org/10.1177/0148607109335234
16. KREYMANN, K.C. et al. ESPEN Guidelines on enteral nutrition: intensive care. Rev. Clin Nutr. ESPEN, v. 28, p. 387 – 400, 2009,
17. ROUSSEAU, A.F. et al. ESPEN endorsed recommendations: Nutritional therapy in major burns. Rev. Clin Nutr. ESPEN, v. 32, p. 497- 502, 2013.
18. Journal of Parenteral and Enteral Nutrition Volume 35 Number 1 January 2011 16-24. American Society for Parenteral and Enteral Nutrition and Society of Critical Care Medicine: Guidelines for Nutrition Screening, Assessment, and Intervention in Adults Patient: Society of Critical Care Medicine (SCCM) and American Society for Parenteral and Enteral Nutrition (A.S.P.E.N.)
19. OLIVEIRA, T. Avaliação do balanço energético de pacientes críticos em uso de nutrição enteral. In: Especialização em Nutrição com ênfase ao paciente crítico, Grupo hospitalar Conceição. Porto Alegre, 2014.
20. OLIVEIRA, O.A. et al. Epidemiologia da infecção hospitalar em unidade de terapia intensiva. Revista Pan Infectologia, v. 2, n. 11. P. 32-37, 2009.
21. FAVARIN, S.S.; CAMPONOGARA, S. Perfil dos pacientes internados na unidade de terapia intensiva adulto de um hospital universitário. Revista de enfermagem, v. 2, n, 2, p. 320-329, 2012.
22. MUNÕZ, K.F.F. et al. Nutrologia e nutrição em unidade de terapia intensiva: sinergia em busca de excelência . International Journal of Nutrology, Porto Alegre, v. 1, n.9, p. 109-117, 2016.
23. BRASIL. Ministério da Saúde. Morbidade Hospitalar do SUS por Local de Internação. Brasília, DF, 2003. Disponível em: http://tabanet.datasus. gov.br>. Acesso em: 10/01/2018.
24. ROCHA, M.B.S.; JORGE, A.M.V. Caracterização, adequação energética, proteica e progressão da dieta enteral em adultos hospitalizados. Revista Brasileira Nutrição Clínica. Fortaleza, v.1, n.30, p.30-35, 2011.
25. SANTANA, MMA et al. Inadequate energy and protein and associate factors in critically ill patients. Revista de Nutrição. Campinas, v. 5, n. 29, p. 645-645, 2016.
26. PONTES, D.P. et al. Estado nutricional e inflamação sistêmica em pacientes com doença renal crônica em hemodiálise. Revista Brasileira Nutrição Clínica. João Pessoa, v. 4, n. 29, p. 347-351, 2014.
27. GUSMÃO, M.H.L. et al. Desnutrição, inflamação e outros fatores de risco para doença cardiovascular em pacientes sob diálise peritoneal. Revista de Nutrição. v. 3, n, 23, p. 335 – 345, 2010.
28. AMB; CFM. Projeto Diretrizes. São Paulo, v. IX, 2011.
29. PASINATO, V.F. et al. Enteral nutritional therapy in septic patients in the intensive care unit: compliance with nutritional guidelines for critically ill patients. Revista Brasileira de Terapia Intensiva. V. 1, n, 25, p. 17-24, 2013.
30. OLIVEIRA, N.S. et al. Impacto da adequação da oferta energética sobre a mortalidade em pacientes de UTI recebendo nutrição enteral. Revista Brasileira de Terapia Intensiva. v. 2, n. 23, p. 183, 189, 2011.
31. MARTINS, T.F. et al. Avaliação da terapia nutricional enteral em pacientes críticos de uma unidade de terapia intensiva. Rev Bras Promoç Saúde, Fortaleza, v. 2, n. 30, p. 255-263, 2017.

Published

2020-01-22

How to Cite

IRLA MAIARA SILVA MEDEIROS, CELSO GUSTAVO RITTER, GUILHERME HENRIQUE CASPARY RIBEIRO FILHO, & PATRICIA REZENDE DO PRADO. (2020). Characterization and energetic-protein adequacy of enteral nutrition in patients in an intensive care unit: Enteral Nutrition in the Critical Patient. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological , 6(2), 381–395. Retrieved from https://teste-periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/2910

Issue

Section

Artigos Originais Ciências da Saúde