INGESTÃO DE MACRONUTRIENTES ANTES E APÓS O TREINAMENTO DE FORÇA: UMA REVISÃO SISTEMÁTICA

Authors

  • Lygia Gomes da Fonseca Maciel
  • João Paulus Lopes de Paula Moreira
  • Gabriel de Oliveira Meireles
  • Thaysla Ferreira
  • Danilo Oliveira da Silva
  • Helio Fiesca Neto
  • Matheus Eremith de Carvalho
  • Anna Lúcia da Silva
  • Oyatagan Levy Pimenta da Silva Centro Universitário Meta/Docente

Keywords:

Exercício, Carboidrato, Proteína, Gordura

Abstract

ABSTRAT

The practice of regular physical activity and a good diet are one of the main components in preventing the progress of chronic diseases, and contribute to the growth of the population's quality of life. The objective of this study was to verify the main recommendations on the food intake of macronutrients for the resisted exercise. The study consists of a systematic literature review of the literature. The databases used were Scielo, VHL and Google Scholar, through the descriptors: resistance training, hypertrophy, diet, nutrients, carbohydrates, proteins and lipids. It is recommended a diet with 60% to 70% of calories from carbohydrates, or from 6g to 10g of carbohydrates per kilogram of body weight per day; from 1.2g to 1.6g of protein per kilogram of body weight per day for endurance sports, and from 1.6g to 1.7g of protein per kilogram of body weight per day for strength exercises. When the objective is to maximize muscle protein synthesis, the daily protein intake should be 1.2 to 1.7g protein / kg of body weight / day, food sources rich in leucine should be privileged, the protein should be ingested in doses 20 - 25g / meal. The fat recommendation for athletes is the same as for sedentary individuals, that is, 1 g / kg / day, with an acceptable range between 20 and 35% of the total caloric value and 10% distribution of saturated fats, 10% of polyunsaturated fats and 10% monounsaturated. Considering all the recommended aspects, the macronutrient intake needs must be treated individually, and in addition, associated with the intensity of the physical exercise performed.

Author Biography

Oyatagan Levy Pimenta da Silva, Centro Universitário Meta/Docente

Mestre em Ciências da Saúde na Amazônia Ocidental pela Universidade Federal do Acre - UFAC (2019). Especialista em Nutrição Esportiva com ênfase em Fisiologia do Exercício pela Faculdade Barão do Rio Branco - FAB (2016). Licenciado em Educação Física pelo Claretiano Centro Universitário (2019). Bacharel em Nutrição pela Universidade Federal do Acre - UFAC (2015). Antropometrista pela International Society for the Advancement of Kinanthropometry - ISAK - Nível 1 (2018). Atuou como Coordenador e Supervisor de Estágio do Curso Técnico em Nutrição e Dietética da Escola Técnica Maria Moreira da Rocha (2016-2018) e Nutricionista Clínico e Esportivo na Mais Academia (2016-2017). Atua como Professor do Ensino Superior no Centro Universitário Meta - UNIMETA, Membro dos Grupos de Pesquisas em Ciências Imunofisiológicas do Exercício e Saúde, Laboratório de Estudos e Pesquisas da Cultura do Corpo, Educação Física, Saúde e Lazer e do Núcleo de Estudos e Pesquisas Multidisciplinares em Políticas, Avaliação e Atenção em Saúde. Membro do Centro de Desenvolvimento de Esporte Recreativo e de Lazer do Acre. Membro da Sociedade Brasileira de Diabetes.

Published

2024-04-27

How to Cite

Lygia Gomes da Fonseca Maciel, João Paulus Lopes de Paula Moreira, Gabriel de Oliveira Meireles, Thaysla Ferreira, Danilo Oliveira da Silva, Helio Fiesca Neto, … Silva, O. L. P. da. (2024). INGESTÃO DE MACRONUTRIENTES ANTES E APÓS O TREINAMENTO DE FORÇA: UMA REVISÃO SISTEMÁTICA. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological , 10(3). Retrieved from https://teste-periodicos.ufac.br/index.php/SAJEBTT/article/view/4753

Issue

Section

Artigos Originais Tecnologias e Multidisciplinar

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